Croatian Soccer News From Zagreb

Croatian Soccer News

Croatian Soccer News From Zagreb.

Hrvatski izgledi za plasman na SP

Šveđani gotovo sigurni i s porazom u Zagrebu!
Šveđanima nastup u Zagrebu nije presudan za odlazak na Mundial, mada Skandinavci "tupe" da im treba bod u subotu "da bi sve riješili." Netočno! Naime, Švedska je siguran putnik u Njemačku već i ako kod kuće svlada Island 12. listopada. S ta tri boda, Lagerback i ekipa bit će među dvije najbolje drugoplasirane momčadi, čak kad bi uvjerljivo izgubili od Hrvata. Jedino se moraju čuvati poraza većeg od 0:9, jer bi ih tada Češka ili Poljska mogle preskočiti zbog bolje razlike golova.

Bilo bi, ipak, pogrešno misliti da će nam Šveđani išta pustiti zbog spoznaje da im je dovoljna pobjeda nad Islandom, no moguće je da će trener u subotu poštedjeti igrače načete ozljedama.

Što se naših izgleda tiče, kombinacija ima mnogo, a najbolje vijesti glase: prvo, ovisimo o sebi; drugo, ako ne iskoristimo priliku, realni su izgledi da nam pomognu drugi. Evo cjelovitog pregleda svih mogućnosti.

Croatian Soccer News From Zagreb


1. Pobjeda nad Švedskom i barem neriješeno u Budimpešti donose nam sigurno prvo mjesto u skupini.

2. Neriješeno sa Švedskom tjeralo bi nas na pobjedu nad Mađarima od četiri razlike. U tom smo slučaju sigurno među dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije.

3. Neriješeno sa Švedskom i mala pobjeda u Budimpešti stavlja nas u ovisnost o ishodima utakmica u skupinama I ili VI. Bitne su nam rezultati Čeha, Engleza, Poljaka te međusobni dvoboj Andore i Armenije.

4. Poraz sa Švedskom i bilo kakva pobjeda u Budimpešti samo je za nijansu lošija varijanta od one u kojoj osvajamo bod protiv Švedske. Isto vrijedi i za slučaj pobjede nad Švedima i poraza u Mađarskoj. S tri boda možemo biti najbolji drugi, uz bar jedan povoljan ishod u skupinama I ili VI.

5. S manje od tri boda u preostalim susretima vjerojatno ne bismo bili među dvije najbolje drugoplasirane momčadi, mada postoje teoretski izgledi i za to.

6. Dodatne kvalifikacije najgore su što nam se može dogoditi.

Kako biti najbolji drugi

Među dva najbolja druga možemo biti s tri ili četiri boda, ovisno o drugim ishodima. Bilo da se spotakne Češka, bilo da posrne Engleska, put bi nam do Njemačke bio otvoren i ako ne nokautiramo Švedsku!

U Skupini I Nizozemska je realno prva. Češka za prodor s drugog mjesta mora nadmašiti Nizozemsku doma i Finsku u gostima, a ni tada nije sigurna da će biti među dva najbolja druga. Makar jedno češko neriješeno Hrvatskoj bi došlo kao naručeno. Česi su nedavno pali u Rumunjskoj, dakle nisu nepobjedivi.

No, i da Česi dobiju obje, može ih srušiti Armenija pobjedom u Andori, jer bi tada Češkoj bile "brisane" visoke pobjede nad Andorom (4:0 i 8:1). Tada bi joj gol-razlika pala ispod hrvatske, pod uvjetom da Vatreni osvoje bod sa Švedskom i tri s Mađarskom.

Ako nam nijedan od rezultata iz skupine I ne ode u prilog, morali bismo svladati Mađare s četiri razlike, uz subotnji bod u Zagrebu.

U Skupini VI Poljska je prva ne izgubi li kod Engleza, ili ako Engleska ne tuče Austriju. Navijamo da Englezi budu drugi u skupini, jer su nam u tom slučaju dovoljna tri boda u preostala dva susreta. No, ako Engleska svlada Poljsku s četiri ili više razlike, tada su nam dostatni bod sa Švedskom i tri u Mađarskoj. Ako pak Engleska nadmaši Poljsku s manje od četiri razlike, treba nam visoka pobjeda u Budimpešti radi neutraliziranja poljske gol razlike, koja je sada za pet golova bolja od naše.

Hrvatska se diči neporaženošću kod kuće u kvalifikacijama. Od dvoboja s Litvom u listopadu 1994. do danas odigrali smo 27 utakmica bez poraza. No, valja znati da nam je bod protiv Švedske samo minimalno bolji od poraza. Minimalno, gotovo zanemarivo. Zašto? Poraz od Švedske naudio bi nam utoliko što nam više ne bi bila dovoljna pobjeda Armenije u Andori niti pobjeda Engleske nad Poljskom od četiri ili više razlike. Ispunjenje bilo kojeg od ostalih uvjeta, uz naš trijumf u Budimpešti, opet bi nas poslalo u Njemačku.

Dakle, valja riskirati i igrati na pobjedu u subotu, pa održati "nulu" u Budimpešti.
Soccer news.

(SN) © Soccerphile.com

Post a Comment

Previous Post Next Post