Brazilian Soccer League

Soccer News

Brazilian Soccer League.
Corinthians' Win In Suspension

Tko je prvak Brazila?


Corinthians je proglašen prvakom Brazila za 2005. godinu, mada još nije riješeno pravno pitanje 11 poništenih utakmica, koje su po naredbi Saveza ponovljene zbog navodnih namještaljki.

Brazilski je savez (CBF) zanemario sudsku naredbu da "ne proglasi prvaka ako prednost Corinthiansa nad drugoplasiranim ne bude veća od tri boda", te je nakon utakmica 42. kola na službenom internetskom portalu objavio da su "Corinthians, Gremio i Remo prvaci Brazila za 2005." (u 1., 2. i 3. ligi) te da će se "dodjela trofeja održati u ponedjeljak u Teatru Joao Caetano u Rio de Janeiru."

Zanimljivo je i da je ova objava stavljena na internetsku stranicu 40 minuta PRIJE kraja utakmice susreta Goias-Corinthians.

Corinthians iz Sao Paula završio je utrku na prvom mjestu s tri boda više od Internacionala unatoč porazu od 2:3 kod trećeplasiranog Goiasa i tako osvojio četvrti naslov, nakon 1990., 1998. i 1999. Najbogatijem klubu Južne Amerike pomogla je Coritiba, svladavši Internacional s 1:0 pogotkom Alcimara iz jedanaesterca.

U uzbudljivom je dvoboju Corinthians gubio na poluvremenu od Goiasa s 0:1 (Paulo Baier), zatim je preokrenuo na 2:1 pogocima Teveza i Coelha, ali je domaćin vratio prednost pogocima Souze i Romerita.

Značajnu je pobjedu postigao Palmeiras nad Fluminenseom (3:2), zauzevši četvrto mjesto koje vodi u Copu Libertadores, uz Corinthians, Inter i Goias.

Ispali su Coritiba, usprkos junačkoj pobjedi nad Interom, te Atletico MG, Brasiliense i Paysandu.

Veličanstvenu je sezonu zaokružio i veteran Romario, osvojivši naslov najboljeg strijelca s 22 gola, od kojih je dva postigao u nedjeljnoj pobjedi Vasca nad Paranom od 3:1. Drugi je Robson iz Paysandua s 21 golom.

Skandal: Sud se umiješao

Iako je Corinthians prvak po službenom stavu Brazilskog saveza, naslov su proslavili i navijači Internacionala iz Porto Alegrea.
Jedan je sud u državi Rio Grande do Sul (iz koje dolazi Internacional) naredio Brazilskoj nogometnoj konfederaciji da proglasi prvaka ako Corinthians ne bude imao barem četiri boda prednosti nad Internacionalom. Odluku je donio sudac Mauro Borba na traženje odvjetnika Leandra Konrada Konflanza, koji je naveo da je još u postupku žalba brojnih klubova vezano za ponavljanje 11 navodno namještenih utakmica.

Ponavljanje utakmica odgovaralo je Corinthiansu, koji je u toj "operaciji" zaradio četiri boda u odnosu na prvobitno odigrane utakmice. Po prvobitnoj je tablici, dakle kad bi bili priznati rezultati 11 poništenih utakmica, Internacional prvi sa 78 bodova, jednim više od Corinthiansa!

Corinthians' Win In Suspension
HNL: Naslovi se osvajaju u gostima
Dinamo želi rekordnu seriju
HNL - Usporedba s prošlom sezonom
Dobro je zvati se Dinamo
Neka Svedska strahuje
Najbolje gol razlike u europskim ligama
Usporedna ljestvica
Argentina ili Hrvatska, pitanje je sad

© Soccerphile.com

Post a Comment

Previous Post Next Post