Politics, Business and Soccer

Help! They're killing soccer as we know it!


Slučaj Oulmers - Novi, još strašniji Bosman!?

Slučaj Oulmers - Novi, još strašniji Bosman!


Na pomolu bi mogao biti novi "Bosman", koji će ovaj puta naškoditi ne klubovima, već savezima. Točnije, profitirat će bogati klubovi, koji imaju najviše reprezentativaca, a nadrapat će siromašni savezi, čiji igrači igraju u - pogodili ste - bogatim klubovima.

Novo pravilo zvat će se Oulmersovo pravilo, po Marokancu Abdelmajidom Oulmersom. Njegov je belgijski klub Sporting Charleroi tužio sudu FIFA-u jer je Oulmers ozlijedio ligamente na prijateljskoj utakmici protiv Burkina Fasa. Charleroi traži od FIFA-e odštetu, a pomažu mu brojni veliki klubovi, koji u ovome vide priliku da više ne budu obvezni puštati reprezentativce njihovim savezima. Proces će početi u ožujku na belgijskom građanskom sudu, a kasnije će se sigurno preseliti na Europski sud pravde.

Charleroi nije sam, jer i Lyon potražuje odštetu od Francuskog saveza nakon što je njegov branič Eric Abidal slomio stopalo na prijateljskoj utakmici Francuske i Kostarike.

Ishod je jasan: EU će odobriti klubovima da potražuju odštete od Saveza za svakog ozlijeđenog igrača. Ako se, primjerice, Milanu ozlijedi Ševčenko na utakmici Ukrajine, Ukrajinski će savez morati platiti Milanu odštetu - bude li imao sredstava. Budući da će se siromašniji Savezi plašiti mogućih ozljeda za koje neće moći platiti odštetu, suzdržavat će se od pozivanja igrača za prijateljske utakmice, a možda i za službene. Kao posljedica, sada će i reprezentacije siromašnijih zemalja ostajati bez najboljih igrača - koji, naravno, igraju za najbogatije klubove Engleske, Italije, Njemačke, Španjolske i Francuske. Točnije, za najbogatijih 20-30 klubova tih zemalja.

Još gore, možda će EU odlučiti da klubovi uopće ne moraju puštati reprezentativce, osim ako sami ocijene da im se isplati nekog igrača postaviti u "izlog". Ili će od saveza za svoje zvijezde potraživati iznose koje neki savezi neće moći platiti. Tako bi Hrvatska, nakon što je izgubila jake klubove, mogla ostati i bez reprezentacije.

- "Nogomet na reprezentativnom nivou će sigurno trpjeti dobiju li klubovi sporove." - ne dvoji Lars-Christer Olsson. - "Ove slučajeve nazivaju 'Bosmanom dva. Možda će tako biti, no mi se nadamo doći do sporazuma prije no što se to dogodi."

© Soccerphile.com

Post a Comment

Previous Post Next Post