Lionel "Leo" Messi profile

Leo Messi - Maradona's Heir

Dječak kojeg Maradona zove nasljednikom

Ako legendarni Maradona o vama kaže da ste najbolji igrač kojeg je Argentina dala otkako je ta zemlja u Meksiku osvojila svoj drugi Mundial, vjerojatno biste se mogli umisliti. No, ako ste pritom Lionel Messi, zvani Leo, podnijet ćete to bez dizanja nosa - barem u početku.

Messi.


Mladići koji dolaze iz Južne Amerike u bitno različitu europsku sredinu često imaju tegoba u prilagodbi, no Messi se nevjerojatno brzo snašao i nametnuo stručnom stožeru čak i tako velikog kluba s tako visokim kriterijima kao što je Barcelona.

- "Laska mi usporedba sa spomenikom svjetskog nogometa kakav je Diego, ali on je bio jedinstven. Nitko neće nikada imati takvu sposobnost baratanja s loptom. Nedavno sam se sreo s njime i on mi je rekao da budem svoj i da ne dopustim da me ponese medijska euforija. Bio je to dobar savjet."

Messi je prije godinu dana bio član druge momčadi Barcelone. Šest mjeseci ranije, igrao je samo za treću momčad. Njegov je uspon počeo prošlog proljeća, uoči 18. rođendana.

- "Ni ja nisam očekivao da će mi se stvari odvijati ovako u zadnjih godinu dana. Pobjeda na Svjetskom juniorskom prvenstvu bila mi je odskočna daska, a od tada se sve ubrzalo. Počeo sam se učvršćivati u Barcinom sastavu, a onda sam i prvi puta pozvan na reprezentativnu dužnost s Argentinom. Sve je ovo dosad nevjerojatno i ponosan sam na ono što sam dosegao u karijeri. Pritisak? Nema pritiska. Na terenu osjećam samo radost."

Nedavno izabran za najboljeg mladog igrača Europe, Messi se ne može nahvaliti trenera Franka Rijkaarda.
- "Trener mi je pomogao na mnogo načina - tehnički, taktički i osobno. On odlično čita utakmicu, ne promakne mu nijedan detalj."

Kao pravi klinac, oduševljen je svojim renomiranim suigračima, koje je do jučer doživljavao nedodirljivim zvijezdama.
- "Svaki moj dan na igralištu je nevjerojatno iskustvo. Toliko sam naučio u društvu Ronaldinha, Eto'a i ostalih. Čovjek može samo profitirati igrajući uz tako tehnički nadarene dečke koji tako dobro razumiju igru. Jako sam im zahvalan. Suigrači su me prihvatili otprve i dali mi do znanja da sam sastavni dio momčadi."

Nisam još "dovršen proizvod"

U Primeri Division nije lako postati prvotimcem sa 17 godina. U Realu, u zadnjih 10 godina to je uspjelo Raulu. U Barceloni, Xaviju i - Messiju. Mladić znade da mu mjesto u prvoj postavi nije zajamčeno, ne još.

- "Ja sam još tinejdžer, a ovo mi je prva sezona među seniorima, pa se ne mogu opustiti. Barcelona ima previše vrhunskih napadača da bih mogao biti miran. Henrik Larsson i Ludovic Giuly često su na klupi, a u svakom drugom klubu bili bi prvotimci. Ja nisam dovršen proizvod, moram postati tjelesno jačim i poboljšati realizaciju. Pokušavam biti hladnokrvnijim pred vratima."

Messijeva je izvedba protiv Chelseaja u Londonu, kad je zavezao u čvor domaće braniče i ishodio (pravedno) isključenje sunarodnjaka Del Horna, svjetskoj javnosti pomogla shvatiti otkud sva ta halabuka oko njega u Španjolskoj.

Messi je rođen u argentinskom Santa Feu 24. lipnja 1987., a u Barcelonu je došao 2000. s 13 godina i priključio se njenoj kadetskoj momčadi. Munjevito je napredovao kroz kategorije i nastupio za seniore u prijateljskoj utakmici protiv Porta još prije 17. rođendana. Debi u prvenstvu dočekao je već 17. listopada 2004. protiv Espanyola, star 17 godina i tri mjeseca. Tijekom sezone zabilježio je još šest nastupa u Primeri, a protiv Albacetea je postigao izvanredan pogodak, postavši najmlađi Barcin strijelac u prvoligaškoj povijesti.
Procedura oko dobivanja španjolskog državljanstva započela je još 2004., a okončana je koncem prošlog rujna, na žalost mnogih zavidnih klubova, koji su pokušali administrativnim putem spriječiti njegov nastup u španjolskom prvenstvu - mada je Messi već uredno imao UEFA-inu dozvolu za igranje u Ligi prvaka!

Istovremeno s okončanjem procedure naturalizacije, Messi i Barcelona sklopili su ugovor koji ih veže do 30. lipnja 2014.! Cijelu vječnost? Ne, jer tada će hispano-argentinac imati samo 27 godina te će, bude li se sve odvijalo po planu, biti najtraženija roba na svjetskom tržištu. Sigurno će Barca nastojati produžiti taj ugovor prije no što istekne, a zasad, želi li netko kupiti Messija - cijena je prava sitnica: 150 milijuna eura Barci, a nešto valjda i igraču.

Copyright Soccerphile/Zri Sport

Post a Comment

Previous Post Next Post