Van Nistelrooy - Tailormade For Real Madrid

Ruud van Nistelrooy

Kako zabija nizozemski topnik

Ruud van Nistelrooy jedan je od onih odabranih igrača koji izvrsno izgledaju u dresu Real Madrida - kao da su za taj klub rođeni. I navijači "bijelih" bili su oduševljeni njegovim dolaskom te su prinovu dočekali kao nekoć Napolitanci Maradonu. Zasad su simpatije obostrane, jer Nizozemac tvrdi da se odlično snašao u novoj sredini.

Real Madrid


"Čim sam se priključio momčadi, osjetio sam se potpuno uklopljenim u ovaj klub. Uspjeti u Real Madridu moj je glavni cilj. Ostavit ću srce i dušu na travnjaku da bih osvojio srca Realovih navijača", obećao je pri dolasku i najavio veliku sezonu s dva gola protiv Anderlechta u utakmici za Trofej Santiaga Bernabeua, koju je Real dobio s 2:1.

Svoju je novu momčad ocijenio superlativima.

"Imamo kompletan i ujednačen sastav, koji igra privlačan nogomet. To je vrlo povoljno za napadača. Zajedničkim trudom ostvarit ćemo mnoge uspjehe."

Real je zadnji trofej osvojio u kolovozu 2003., a i tada je to bio samo španjolski Superkup protiv Mallorce.

(mn) Rasna devetka počela kao stoper

"Nema dvojbe da su trofeji najvažniji, no španjolska je liga jako komplicirana, zapravo najjača na svijetu." - ocijenio je Van Nistelrooy, koji je pozorno pratio zbivanja u Primeri godinama prije no što je postao član najvećeg kluba na svijetu.

Koliko je istine u njegovim predviđanjima pokazao je i ligaški debi protiv Villarreala na Santiago Bernabeuu. Mada je Villarreal igrao slabije nego što smo navikli u proteklim sezonama, uspio je izvući bod, a Ruud ni njegovi suigrači nisu zabili ni gola.

Rutgerus Johannes Martinus van Nistelrooy, zvani Ruud, čistokrvna je devetka, koja vječito lunja kaznenim prostorom u potrazi za slobodnom loptom da je pospremi u mrežu. Njegovo je ubojito oružje udarac glavom, a pored toga i udarac lijevom nogom, s kojom je postigao više golova no s desnom. Neumoljiv je i s bijele točke i s mjesta gdje se izvode slobodni udarci.

Iako nije u ljubavi s izbornikom Marcom van Bastenom, ne možemo propustiti primijetiti da je po karizmi, čak i po crtama lica, usporediv upravo sa svojim prethodnikom.

Zanimljivo je da je tako rasni centarfor kao Van Nistelrooy, kojega jedva možemo zamisliti na nekoj drugoj poziciji, u početku bavljenja nogometom igrao na mjestu stopera. Tek je 1996. treneru Den Boscha palo na pamet iskoristiti njegovu zapaženu brzinu i smisao za finiširanje akcija tako da ga je prebacio čim bliže protivničkim vratima. Rezultat nije izostao te je Ruud u prvoj sezoni kao napadač ubacio 12 golova u prvenstvu. Klub u usponu, Heerenveen, preuzeo ga je 1997. i također se odmah okoristio njegovom navalnom djelotvornošću. S novih je 13 pogodaka zainteresirao najstabilniji nizozemski klub, PSV Eindhoven, koji ga je spario s iskusnim Lucom Nilisom u vršku napada.

Van Nistelrooy je bio senzacija od prvog dana na Philipsovom stadionu. S fantastičnim 31 pogotkom u 34 utakmice (0,95 po utakmici) nadmašio je i učinak Ronalda kad je Brazilac igrao za PSV i u razmaku od par mjeseci postao tema razgovora nogometnih fanatika širom svijeta. Kao nagradu, primio je trofej za najboljeg igrača nizozemskog prvenstva.

(mn) Pogodak po utakmici

Iduće je godine dodatno poboljšao preciznost te je u prva 23 kola zabio čak 29 puta (1,1 po utakmici) i pomogao PSV-u izgraditi nedostižno vodstvo na čelu ljestvice. Manchester United već je "uletio" s ponudom, tražeći nadomjestak za Colea ili Yorkea, no tada se dogodilo nešto nezamislivo. Na treningu 6. ožujka 2000. nespretnim je pokretom potrgao ligamente koljena i ostao 11 mjeseci izvan akcije. Unatoč ozljedi, još je jednom zaslužio naslov igrača godine.

United je ostao vjeran svom izabraniku te mu je obećao ugovor još prije no što se vratio na teren. Napokon, 1. ožujka 2001., malo prije godišnjice ozljede, odigrao je prijateljsku utakmicu protiv Sparte iz Rotterdama, zabivši dva pogotka. Dva dana kasnije, vraćen je među prvotimce protiv Rode u prvenstvu.

U travnju 2001. Manchester je dogovorio s PSV-om transfer Van Nistelrooya za 19 milijuna dolara i svečano ga predstavio na Old Traffordu u srpnju iste godine. Ispostavilo se da ozljeda nije nimalo otupila njegovu oštricu, jer je Ruud u prvoj sezoni podario Vragovima 36 golova u svim natjecanjima, a 2003. čak 44, ovjenčavši se titulom najboljeg strijelca i naslovom prvaka - jedinim u svojoj epohi u Premiershipu. Brojku od 100 golova u dresu Manchestera dosegao je 7. veljače 2004., završivši sezonu s 28 golova i kao pobjednik Kupa FA. Ozljeda mišića umanjila je njegov učinak 2004/05, ali se i od te nepogode oporavio i, kao da se ništa nije dogodilo, prošle sezone još jednom predveo strijelce Uniteda s 21 ligaškim pogotkom

Lukavi Alex Ferguson uvijek nastoji izvući maksimalni profit od igrača tako da ga gurne na tržište dok mu je cijena još visoka. Nije isključeno da su njegovi sukobi s igračima, uključujući Beckhama i Stama, izrežirani zato da bi igrač lakša srca otišao iz kluba. U svakom slučaju, Ferguson je proljetos Nizozemca izostavio s finala Ligaškog kupa, a potom mu nije dao da igra na oproštaju Roya Keanea, još jednog od onih koji su se zakvačili sa zajapurenim Škotom.

Koncem prvenstva postalo je jasno da Van Nistelrooy ne želi ostati na Old Traffordu, što su oduševljeno dočekali Real i - Bayern. Prema medijskim izvještajima, Bayern je čak Manchesteru ponudio više na ime odštete, no Ruud je pritisnuo klupske gazde da ga ustupe Realu. Nakon dugog natezanja oko cijene, Španjolci su platili 15 milijuna eura i sklopili s Nizozemcem trogodišnji ugovor.


Reprezentacija - završena priča?

Realov trener Fabio Capello može biti sretan što je njegov novi igrač izgleda ispao iz reprezentativne konkurencije, jer ga Van Basten nije pozvao za prve kvalifikacijske utakmice protiv Luksemburga i Bjelorusije za Euro 2008. Bez naprezanja u narančastoj majici, Ruud će municiju čuvati za samo za nastupe u Realu.

Van Nistelrooy je za reprezentaciju debitirao 18. studenog 1998. u dvoboju s Njemačkom i dosada je odigrao 54 utakmice, postigavši 28 golova. Bio je prisutan na Europskim prvenstvima 2000. i 2004. te na prošlom Mundialu u Njemačkoj, no Van Basten ga je senzacionalno izostavio u osmini finala protiv Portugala, kad je Nizozemska poražena s 0:1.

Izbornikov potez nije nikad razjašnjen, osobito ako se zna da je već ranije otpisao i Bayernovog Roya Makaaya. Mada, istina je i da su na scenu stupili mladi lavovi poput Klaasa-Jana Huntelaara i Dirka Kuyta, koji su pokazali raskošan napadački talent.


Osobna karta

Rutgerus Johannes van Nistelrooy
Nadimak: Van the Man, Lokomotiva
Datum rođenja: 1 srpnja 1976.
Mjesto rođenja: Oss (Nizozemska)
Visina i težina: 188 cm, 80 kg
Pozicija: srednji napadač
Klub: Real Madrid

Klupska karijera

1993/94 Den Bosch 2 0
1994/95 Den Bosch 15 3
1995/96 Den Bosch 21 2
1996/97 Den Bosch 31 12
1997/98 Heerenveen 31 13
1998/99 PSV Eindhoven 34 31
1999/00 PSV Eindhoven 23 29
2000/01 PSV Eindhoven 10 2
2001/02 Manchester United 32 23
2002/03 Manchester United 34 25
2003/04 Manchester United 32 20
2004/05 Manchester United 17 6
2005/06 Manchester United 35 21
2006/07 Real Madrid

Reprezentacija

1998-06 Nizozemska 54 28

Uspjesi

Nizozemsko prvenstvo: 2000. i 2001.
Nizozemski Superkup: 1999.
Englesko prvenstvo: 2003.
Engleski Kup FA: 2004.
Engleski Ligaški kup: 2006.

Najbolji strijelac nizozemskog prvenstva: 1999. i 2000.
Igrač godine u Nizozemskoj: 1999. i 2000.
Najbolji strijelac engleskog prvenstva: 2003.

Copyright Ozren Podnar/Soccerphile/Nogomet

Post a Comment

Previous Post Next Post