Kolektivno samoubojstvo Hrvata na Malti

Kolektivno samoubojstvo Hrvata na Malti


ili "Kako si dobrovoljno uskratiti Svjetsko prvenstvo, slavu i pare"



Ne završi li kvalifikacijska drama sretno po Hrvatsku, iduća će pokoljenja učiti o "kobnom 7. rujnu, danu kad je jedan san došao kraju."

Kolektivno samoubojstvo Hrvata na Malti



Jer, taj je dan zaista bio katastrofalan za našu reprezentaciju. S Maltom je odigrala, vjerojatno, najlošiju utakmicu otkako se natječe u kvalifikacijama za Europska ili Svjetska prvenstva; najljući suparnik, Švedska, pretekla je "vatrene" pobjedom u Mađarskoj i to pogotkom polu-Hrvata Ibrahimovića u sudačkoj nadoknadi; Poljska je svladala Wales i otežala nam prodor na Mundial kao jedna od dvije najbolje druge reprezentacije; Češka je tukla Armeniju, s istim posljedicama po nas koje ima i pobjeda Poljske. Ukratko, od "momčadi koja može nadmašiti broncu iz Francuske", u razmaku od nekoliko sati dobili smo demoraliziranu vojsku pred kojom je niz teških bitaka, u pobjedu u kojima ni sama ne vjeruje.



Nakon sretne pobjede u Švedskoj, iskorištenog iznenadnog pada Bugarske i s mukom izborena tri boda na Islandu, mora da su Cico Kranjčar i njegovi učenici povjerovali da je 90% posla obavljeno i da je ostalo pitanje rutine: pobjeda nad već otpalom Mađarskom na zadnji dan kvalifikacija bila bi 100% dovoljna za plasman na Svjetsko prvenstvo, čak i da prethodno izgubimo od Švedske u Zagrebu s 0:7, s koliko je od Ibrahimssona i kompanije izgubila Malta u La Valetti. S tri boda protiv Malte te još tri u preostale dvije utakmice, Hrvatska bi bila unutra, kao prva ili kao druga, svejedno. Nakon "dana suicida" u La Valetti, stanje je "nešto nepovoljnije": ni s bodom protiv Švedske i s tri u Budimpešti Hrvatska nije siguran putnik na Svjetsko prvenstvo!! S pobjedom protiv Švedske i s remijem u Mađarskoj jest sigurna, no kako do tih rezultata? Zar će to ostvariti "junaci" koji su Malti omogućili da u jednu večer udvostruči svoju bodovnu bilancu u tekućim kvalifikacijama? O predstojećem suđenju ne želimo ni razmišljati, s obzirom na ponašanje hrvatskih navijača u La Valetti. Ili netko misli da FIFA silno želi u Njemačkoj reprezentaciju čiji je kontingent navijača već na licu mjesta, s obzirom da u toj zemlji živi, a kojima bi pojačanja u rijekama stizala poznatom cestom Zagreb-München?



Što nam preostaje?



Hrvatska i dalje ima svoju sudbinu u svojim rukama, no naše su ruke slabašne. Dosada osvojenih 20 bodova prije 13 bi mjeseci bio objeručke prihvaćen kao odličan plijen, no danas mislimo drukčije: prvo, ritam i redoslijed osvajanja tih bodova je pogrešan, jer najbolje smo igre pružili u početku i u sredini kvalifikacija, dok smo u u završnici popustili; drugo, tada nismo očekivali da će Švedska osvojiti već 21 bod u osam susreta. Prošlogodišnji su proračuni govorili da bismo s 20 bodova dvije utakmice prije kraja natjecanja sigurno držali prvo mjesto, s barem dva boda više od drugoplasirane zemlje. Šveđani su, međutim, izborili sedam pobjeda i jedan poraz, uz razliku pogodaka od 27:2.



Što se tiče hrvatskih mogućnosti, one stoje ovako:



1. Prvo mjesto u skupini možemo osvojiti pobjedom nad Švedskom i barem remijem s Mađarskom.



2. Drugo mjesto u skupini nam je sigurno, čak i ako izgubimo obje utakmice.



3. Jedna od dvije najbolje druge, koje također direktno idu na Mundial, možemo biti vrlo, VRLO teško.



3. A. Ako izgubimo od Švedske, a svladamo Mađarsku, po svoj će prilici ispred nas ostati drugoplasirane momčadi iz skupine 1 (vjerojatno Češka) i skupine 6 (Engleska ili Poljska), s većim brojem bodova od nas.



3. B. Ako remiziramo sa Švedskom i tučemo Mađarsku, izgledno je da ćemo biti izjednačeni po bodovima s Češkom i Poljskom, ali sa slabijom razlikom pogodaka od obje!



Uz bod u Zagrebu i tri u Budimpešti, skupili bismo 24 boda, koliko će imati i Češka ako svlada Nizozemsku kod kuće i Finsku u gostima, te Poljska, ako padne u Engleskoj. No, Češka će imati bolju gol-razliku od nas pod uvjetom da Armenija ne svlada Andorru (da, i to je bitno!). Ako Andorra ostane ispred Armenije na šestom mjestu, Česima će se računati zbirnih 12:1 protiv kneževine s Pirineja, te bi njena gol-razlika za nas ostala praktično nedostižna. Što se Čeha tiče, ostaje nam nada da bi mogli ispustiti barem dva boda s Nizozemskom ili Finskom, no slaba je to nada, znamo li da su Nizozemci sigurni svladaju li zadnjeg dana Makedoniju, a da je Finska ipak lošija od Češke.



S druge strane, obradovati bi nas mogla Poljska tako da izvuče bod ili tri u Engleskoj i tako gurne Otočane na drugo mjesto; Hrvatska bi s već i sa samom pobjedom kod Mađarske bila ispred Engleske na ljestvici drugoplasiranih. Međutim, Engleska je naprosto bolja od Poljske i sigurno će odigrati s maksimalnim angažmanom, dok će Poljacima odgovarati i minimalan poraz, osim ako Hrvatska prethodno svlada Švedsku. No, dogodi li se "čudo" pa da tučemo Skandinavce u Zagrebu, tada će nam biti dovoljan bod u Budimpešti pa se na Poljake nećemo ni osvrtati.





UVJETI ZA HRVATSKI PROBOJ S DRUGOG MJESTA



Rezultati koji odgovaraju Hrvatskoj, pod uvjetom da izbori bod sa Švedskom i tri s Mađarskom.




Ispuni li se bilo koji od donjih uvjeta, bili bismo među dvije najbolje drugoplasirane momčadi. Iznimno, pobjeda Armenije nad Andorom ne bi nam bila dovoljna sama po sebi, ako bi Češka preostale dvije utakmice dobila s pet ili više razlike. U tom bismo slučaju morali svladati Mađarsku s više od jednim razlike, odnosno s po gol više od jednog za svaki češki gol iznad zbirnih četiri razlike protiv Nizozemske i Finske.



* 8.10. Češka - Nizozemska tip 0 ili 2

* 12.10. Finska - Češka 1 ili 0

* 12.10. Andora - Armenija 2



Rasplet: Hrvatska 24 boda, Češka manje od 24 ili sa slabijom gol-razlikom.



* 8.10. Engleska - Austrija tip 0 ili 2

* 12.10. Engleska - Poljska 0 ili 2



Rasplet: Hrvatska 24 boda, Engleska manje od 24



* 12.10. Engleska - Poljska tip 1 uz pobjedu domaćih od četiri ili više gola



Rasplet: Hrvatska 24 boda, Poljska 24 sa slabijom gol-razlikom. Izgubi li Poljska samo s jednim razlike, Hrvatska mora dobiti Mađarsku s četiri; izgubi li Poljska s dva razlike, Hrvatska

mora dobiti s tri, itd.





Rezultati koji odgovaraju Hrvatskoj, ako izgubi od Švedske, a svlada Mađarsku.


Opet, dovoljan je bar jedan od dolje navedenih uvjeta, s time da ishod Andora-Armenija više neće biti bitan.



* 8.10. Češka - Nizozemska tip 0 ili 2

* 12.10. Finska - Češka 1 ili 0



Rasplet: Hrvatska 23 boda, Češka 22 ili manje



* 8.10. Engleska - Austrija tip 0 ili 2

* 12.10. Engleska - Poljska 0 ili 2



Rasplet: Hrvatska 23 boda, Engleska 23 sa slabijom gol-razlikom

© Soccerphile.com

Post a Comment

Previous Post Next Post