Croatian Soccer League Hajduk Reborn

Croatian Soccer News

Croatia.

Hajduk Reborn After Last Year's Shame

Hrvatska nogometna liga 2006/07

Hajduk Dinamovim koracima?

Uočavamo značajnu podudarnost između današnjeg Hajduka i Dinama iz 2004/05 i 2005/06. Kao što su modri nakon najstrašnije sezone u novijoj povijesti potpuno preporođeni krenuli u iduću (i okrunili se naslovom!), sada bi isto mogao izvesti i Hajduk nakon prošlosezonske sramote.

Razmotrimo sličnosti: oba su kluba u svojim najgorim sezonama prvi puta u povijesti HNL-a propustili izboriti mjesto u europskim kupovima; i Dinamo i Hajduk krenuli su u popravne sezone s novim trenerima; Zagrepčane je u ljeto 2005. poveo Josip Kuže, dok su Splićani ljetos angažirali Zorana Vulića; obojica trenera i ranije su vodila iste klubove.

Razlika je u sljedećem: dok demoralizirani Hajduk prošle godine nije konkurirao Dinamu za naslov, Dinamo ove godine itekako hoće konkurirati Hajduku. Dapače, Kužeova je momčad kvalitetnija i popunjenija od Vulićeve, pa je bijelima jedina nada da će se Dinamo istrošiti u pokušajima da duže proboravi na europskoj sceni.

U normalnim okolnostima sudjelovanje u Kupu UEFA ne bi moglo poslužiti kao izlika za moguće posrtaje u državnom prvenstvu, no dok klubovi iz Zapadne Europe uredno odrađuju sve obaveze u domaćim prvenstvima i kupovima neovisno o sudjelovanju u euro-kupovima, u Hrvatskoj će treneri i igrači redovno navesti "pretrpani kalendar" kao opravdanje za neuspjehe u lokalnim natjecanjima.

Ovaj fenomen nije ograničen na Hrvatsku; kao što je Dinamo odgodio susret s Rijekom, prethodno predviđen za konac rujna, tako su proljetos i Steaua i Rapid odgađali brojne utakmice rumunjskog prvenstva dokle god su nastupali u Kupu UEFA (Steaua je stigla do polufinala, Rapid do četvrtfinala). A prava je istina da nije kalendar pretrpan, nego su igrači nedovoljno fizički i psihološki pripremljeni za borbu na više frontova. Nisu Španjolci, Nijemci ili Englezi nadljudi, nego samo ozbiljno rade na tjelesnoj pripremi pa imaju snage i za 8-10 utakmica mjesečno, računajući i
reprezentaciju.

Živković – Hajdukovo zlato

Tko je bolje prošao u prijelaznom roku?

Naša tri najjača kluba, Dinamo, Hajduk i Rijeka, raznoliko su trgovali u prijelaznom roku. Dinamo se ojačao s igračima najvišeg renomea, Davorom Vugrincem i Jensom Nowotnyjem, no obojica su se ubrzo ozlijedila te se njihov učinak tek očekuje. S druge strane, Zdravko Mamić je prodao Ivana Bošnjaka i Gorana Ljubojevića, dva izvanredna strijelca, čime je modri napad stavljen u ovisnost o Andersonu Costi, prethodno proglašenim "potpunim promašajem".

Hajduk je ostao bez daleko najboljeg igrača, Nike Kranjčara, koji je na sreću svojih brojnih savjetnika i sponzora napokon transferiran u Portsmouth. Međutim, za bijele sada igraju iskusni Boris Živković i Jurica Vučko te nekadašnja hajdučka nada Mario Carević. Moguće je da je Hajduk čak poslovao bolje od Dinama, mada to ne znači da ima i jači sastav.

Rijeka je osim Vugrinca izgubila i Igora Novakovića, kojeg je nesmotreno prodala u ruski Tom i otupila si oštricu na desnoj strani napada. Oslabila je i obranu brzopleto pustivši Darija Kneževića u Livorno, čim je momak zaigrao u reprezentaciji. Umjesto potpuno neiskorištenog Fredija Bobiča, Robert Ježić doveo je drugog veterana, Elvira Bolića, koji se zasad pokazao dobrom akvizicijom. Kad bi Mihael Mikić došao u formu u kojoj je bio u prvim sezonama kao igrač Dinama, riječki bi prijelazni rok naknadno mogao dobiti višu ocjenu od one koju mu dajemo sada, a ona glasi – dovoljan.

Copyright: Ozren Podnar - Nogomet/Soccerphile

Post a Comment

Previous Post Next Post