Greatest Goalkeepers' Blunders

Dossier: Najveće vratarske pogreške

Kad čuvar mreže zabrlja!

The art of goalkeeping.

Katastrofalna izvedba Lazijevog vratara Fernanda Muslere protiv Milana (1:5 na rimskom Olimpicu) nadahnula nas je da se prisjetimo drugih zabavnih, odnosno dramatičnih vratarskih pogrešaka – gledanje ovisi o strani za koju navijate. Evo nekoliko poznatih slučajeva, od Robinsona do Ladića, od Antoniolija do Coppole, od Van der Sara do Kahna.

Ako je protiv Lazija pobijedio zahvaljujući seriji Muslerinih grešaka, i sam je Milan gubio bodove zbog vratarskih promašaja. Francesco Antonioli dobro se sjeća derbija s Interom iz sezone 1991/92, kad mu je jedan mlak udarac De Agostinija prešao preko ruke i završio u mreži. Kao Romin golman, 2002. je napravio još šokantniju pogrešku protiv Ajaxa kad je u pokušaju izbijanja šakom udario loptu glavom i praktično je dodao Ibrahimoviću, koji ju je lako ubacio u mrežu.

Napolitanci se nerado sjećaju 22. listopada 2000. i dvoboja Napolija i Bologne na San Paoliju. Na vratima je stajao 22-godišnji Ferdinando Coppola, ponikao u juniorima domaćina. Nažalost, pred svojom se publikom osramotio. Od pet golova koje je Bologna postigla, njemu na dušu idu četiri, a dva su ušla u povijest: kod 0:1 napucao je svog igrača Baldinija, od kojeg se odbila u mrežu, a potom je u pokušaju da izbije Signorijevo nabacivanje praktično unio loptu u vlastita vrata. U međuvremenu se Coppola oporavio i danas je standardan vratar Atalante.

Živjeli Robinson i krtica!

Hrvatski se navijači najradije sjećaju Paula Robinsona i njegovog trenutka gubitka koncentracije na utakmici u Maksimiru u listopadu 2006. Gary Neville lagano je vratio loptu svom vrataru, no nažalost u okvir gola i to baš preko neravnine na travnjaku. Lopta je lagano odskočila baš kad ju je Tottenhamov čuvar mreže htio ispucati te mu je prešla preko noge i ušetala se u englesku mrežu – hvala Nevilleu, Robinsonu i krtici!

Prije Robinsona, engleska je vrata čuvao Liverpoolov David James, kojemu su navijači nadjenuli nadimak Calamity James (Katastrofalni James). Nadahnuo ih je lik revolverašice s Divljeg Zapada, Calamity Jane, i sličnost imena Jane i James.

I Jamesov prethodnik, Arsenalov David Seaman, imao je par svojih nezaboravnih točaka: 2002. je na SP-u primio gol od Ronaldinha koji ga je lobao s 22 metra, uočivši da je nesmotreno istrčao. Ali, još je nevjerojatniji Seamanov gaf bio onaj 1995. u finalu Kupa kupova protiv Zaragoze: sasvim je nepotrebno stajao daleko ispred gola da ga je Ali Amar Nayim lobao s preko 50 metara!!

Wieseova "asistencija"

Bayernov vratar Oliver Kahn sinonim je pouzdanosti, no na finalu Svjetskog prvenstva 2002. u Japanu poklonio je pobjedu Brazilu tako što nije uspio zaustaviti udarac Rivalda već je kratko odbio loptu na Ronaldovu nogu. Ipak, nitko nije za to pribio Kahna na križ, jer bez njega Njemačka možda ne bi prošla ni prvu rundu.

U svježem nam je sjećanju Werderov Tim Wiese. On je pretprošle sezone u osmini finala Lige prvaka zaustavio Nedvedov centaršut, ali se počeo okretati po tlu dok mu lopta nije ispala, a Emerson, koji je prolazio u blizini, nije propustio priliku.

U Španjolskoj su se nedavno najviše smijali Cristianu Abbiatiju, koji je nedavno poklonio loptu za gol Decu na derbiju Barca-Atletico na Nou Campu.

Međutim, mnogo su veću štetu izazvale pogreške dvaju reprezentativnih velikana. Ramon Arconada, jedan od najvećih španjolskih čuvara u povijesti, imao je u rukama loptu koju je uputio Michel Platini u finalu Europskog prvenstva 1984., no nespretno se spustio na nju trbuhom te ju je potisnuo preko crte. Francuska je to finale dobila s 2:0.

Neobičan je gaf počinio također vrlo pouzdani Andoni Zubizarreta, grešku koja je favoriziranu Španjolsku koštala mjesta u osmini finala Mundiala 1998. Umjesto da ga pamte kao španjolskog igrača s najviše nastupa na Svjetskim prvenstvima, pamtit će ga po udarcu Lawala s boka, koji je nesretno skrenuo u vlastitu mrežu! Nigerija je tada pobijedila s 3:2 i išla dalje.

Najsmješniji je potez ipak izveo Realov Francisco Buyo u zadnjem kolu prvenstva 1991/82, kad je njegova momčad morala svladati Tenerife da osvoji naslov. Zakuhao je stoper Sanchis, koji je neobjašnjivo i neprecizno vratio loptu Buyu s centra. U nastojanju da izbjegne korner, Buyo ju je neshvatljivo šakom usmjerio prema golu, na noge Pieru, koji je zabio za pobjedu Tenerifea – i naslov Barcelone.

Veliki Kolumbijac Rene Higuita, uspio je u prijateljskoj utakmici s Engleskom na Wembleyju zaustaviti udarac petama u zraku tako što je izveo salto unaprijed, ali je upropastio izglede svoje reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 1990. u Italiji. Zaustavivši jednu
kamerunsku akciju, izašao je s loptom u nogama izvan kaznenog prostora i krenuo driblati Rogera Millu na 20 metara! Ovaj mu je loptu oduzeo, pretrčao ga i gurnuo loptu u nebranjena vrata.

Borotine majstorije

U bivšoj jugoslavenskoj ligi najslavniju je vratarsku pogrešku napravio 1981. Veležov Enver Marić, koji je ležerno stajao na rubu svog kaznenog prostora kad je Dragan Pantelić iz Radničkog ispucavao iz svog kaznenog prostora. Pogađate: snažno ispucana lopta odskočila je pred Veležovim šesnaestercem i preskočila Marića na putu prema mreži!

Veličanstven je bio i Partizanov Petar Borota. U razmaku od dva tjedna 1978. primio je dva gotovo istovjetna, a suluda gola: u Kupu prvaka uspješno je zaustavio napad Dynama iz Dresdena te lakomisleno spustio loptu pored sebe, nešto vičući svojim suigračima. No, budući da nije bilo nikakvog prekida, Dynamov je Hans-Jürgen Dörner pritrčao i piknuo loptu u mrežu, a Partizan je ispao na jedanaesterce.

Potom je, na derbiju protiv Zvezde na Marakani, pogrešno protumačio signalizaciju suca i položio loptu na peterac da izvede nepostojeći slobodan udarac. Pred njim je stajao lukavi Miloš Šestić i kad je Borota stavio loptu na travnjak i udaljio se da uzme zalet, ovaj se u dva koraka primakao i poslao loptu pored zapanjenog vratara u gol.

Ladićev nezaboravni "felš"

Vratar Dinama i Vatrenih iz najslavnije epohe, Dražen Ladić, bio je izrazito pouzdan vratar, a na samom Svjetskom prvenstvu 1998. upravo najbolji vratar turnira. Međutim, Hrvatska je zamalo "promašila" plasman na prvenstvo u Francuskoj, jer je Ladić primio nevjerojatan gol protiv Bosne u rujnu 1997., na ista vrata na koja je 2006. Paul Robinson propustio ono vraćanje lopte Garyja Nevillea. Vrlo laganu loptu koju mu je uputio Salihamidžić htio je ispucati daleko u polje, ali ju je samo okrznuo vanjskom stranom kopačke i usmjerio je u vlastitu mrežu. Bilo je to vodstvo BiH s 1:0, no Vatreni su preokrenuli i slavili s 3:2.

Greatest Goalkeepers' Blunders.


By Ozren Podnar/Nogomet/Soccerphile

Post a Comment

Previous Post Next Post