Veliki svjetski derbiji: Marseille-Paris SG

Veliki svjetski derbiji

Veliki svjetski derbiji: Marseille-Paris SG.

Veliki svjetski derbiji

Marseille - Paris SG

Povijest jedne mržnje


Pravo značenje riječi derbi (od engl. derby, po istoimenom gradu) jest susret klubova iz istog grada. Kad bismo željeli predstaviti pravi francuski derbi, ne bismo mogli napisati ništa, jer takvo suparništvo u zemlji Gala uopće ne postoji. Stoga, želimo li se pozabaviti s velikim suparništvima među francuskim klubovima, prisiljeni smo primijeniti proširenu definiciju pojma derbija - a to je veliki dvoboj između bilo koja dva kluba jedne države. A u Francuskoj je to Marseille - Paris SG.

Francuzi taj dvoboj zovu po uzoru na Španjolsku "clasico", s time da ga pišu "classico", po talijanskom pravopisu (tko će ga znati zašto, jer Talijani uopće ne koriste ovaj izraz kad govore o nogometu).

Razlog zbog kojeg u Francuskoj praktično nema više od jednog velikog kluba u istom gradu, čak ni kad se radi o golemom Parizu, milijunskom Lyonu i gotovo milijunskom Marseilleu, je političko-gospodarski. U Francuskoj klubovi uvelike ovise o javnim dotacijama gradskih i područnih vijeća. Budući da su ta sredstva ograničena i da njihovo dijeljenje ne bi donijelo većeg dobra nikome, mnogi su se gradski klubovi fuzionirali u jedan.

Bez gradskih derbija!?

Zadnji je gradski derbi u prvoj ligi odigran u sezoni 1989/90 između Paris SG-a i Racinga, no tada je Racing ispao i više se nije vratio.
Nekoć je Pariz osim ova dva kluba imao i veliki Red Star i Paris FC, koji su danas također u nižem razredu. Predstavnici istog grada mogu se naći u kup natjecanjima, no i to se događa rijetko. Zadnji je takav slučaj zabilježen prošlog desetljeća u Marseilleu.

Dakle, najbliže derbiju što imaju Francuzi jest dvoboj klubova iz dvaju velikih gradova suprotstavljenih po regionalnom principu. Pariz je glavni grad i pripada sjeveru, Marseille je primorska metropola i pripada ne samo jugu, već pokrajini Provansi, čiji stanovnici imaju vrlo jak regionalni identitet, a nekoć su govorili i zasebnim provansalskim jezikom, koji je danas blizu izumiranju.

Rivalstvo OM-a i PSG-a je relativno novijeg datuma te je staro tek dvadesetak godina.

- Jednostavno, kad je PSG ušao u vrh domaćeg nogometa, početkom osamdesetih, Marseille je bio u drugoj ligi. Tek su oko 1985/86 postali međusobni konkurenti za visok plasman, a prijelomna je sezona bila 1988/89, kad je Marseille osvojio naslov nakon 17 godina, dok je PSG bio drugi s dva boda zaostatka – priča nam francuski sportski povjesničar Jacques Swierczewski.
Navijači iz obje sredine jedva su čekali priliku da se počnu "kefati", pa je prilikom susreta sjevernjaka i južnjaka redovito dolazilo do incidenata na tribinama i u blizini stadiona Velodrome odnosno Park prinčeva.

Početkom devedesetih Canal+, tadašnji vlasnik PSG-a, počeo je snažno promovirati derbije ovih klubova, naglašavajući napetost između stanovnika matičnih regija. Uz medijsku podršku, ta je napetost dodatno rasla do točke mržnje.

Ovo rivalstvo ima i politički prizvuk, jer je Marseille tradicionalno ljevičarska sredina, dok Paris SG privlači desno orijentirane navijače.
Njihov se ekstremizam očitovao proljetos na finalu Liga kupa protiv Lensa, koji je doduše s krajnjeg sjeveroistoka zemlje, ali svejedno ne po ukusu Parižana: ovi su na stadion dovukli transparent s uvredljivim porukama za stanovnike Lensa i okolice, nazivajući ih primitivcima, neradnicima i degenericima.

Kako su OM-u uzeli naslov

Politika je uplela prste 1993., kad je pokrenula hajku na Marseilleovog predsjednika, socijalistički orijentiranog Bernarda Tapieja, zbog utaje i korupcije. Bila je to sezona u kojoj su opet OM i PSG vodili bitku na naslov i u kojoj su južnjaci izvojevali pobjedu, istovremeno osvojivši i prvu i jedinu Ligu prvaka za francuski nogomet u čuvenom dvoboju s Milanom u Münchenu.

Tek što je sezona završila, igrači Valenciennesa priznali su da im je Marseille platio da puste međusobnu utakmicu, bitnu za rasplet prvenstvene trke. Bio je to signal i sportskim i političkim vlastima da krenu u ofenzivu na Olympique, a prva je mjera bila zabrana nastupa u Ligi prvaka 1993/94, što je značilo i onemogućavanje obrane europskog naslova.

UEFA je Francuskoj ponudila da prijavi alternativnog predstavnika u Ligi prvaka te je nacionalni Savez ponudio drugoplasiranom PSG-u da zamijeni mrske rivale. No, uprava PSG-a imala je visoko razvijenu svijest te je odbila nastup zato da ne dolije ulje na vatru regionalne nesnošljivosti.

No, Marseilleove muke time nisu prestale, jer ga je 1994. Savez zbog visokih dugovanja izbacio u drugu ligu, dok je Paris SG kao za peh baš tada osvojio titulu prvaka.

Mora da su Provansalci bili vrlo bijesni što se najuspješnije razdoblje u povijesti PSG-a (šest trofeja u četiri sezone) podudarilo s najvećom krizom Marseillea i dvogodišnjim boravkom u drugoj ligi. U međuvremenu, Tapie je bio prisiljen napustiti nogomet te je osuđen na sedam mjeseci zatvora zbog korupcije i gospodarskog kriminala.

Kad se OM vratio u prvu ligu 1996., navijačka su neprijateljstva obnovljena, a 2000. je mladi navijač Olympiquea ostao paraliziran kad ga je pogodilo sjedalo bačeno s tribine gdje su bili pariški navijači.

U zadnjih deset godina, oba su kluba pala u sjenu Lyona, pa i Bordeauxa i Monaca, iako se i PSG okitio s nekoliko pokala u domaćim kupovima. Marseille je, međutim, bio uspješniji u Europi, igrajući dva finala Kupa UEFA i sudjelujući u Ligi prvaka, baš kao i ove godine.

Tekuću je sezonu Marseille počeo vrlo dobro, zauzevši vodeću poziciju nakon četiri kola, a i PSG je krenuo solidno, nastojeći u zaborav gurnuti prošlu godinu obilježenu borbom za opstanak do zadnjeg kola. Idući je francuski "clasico" na rasporedu 25. listopada na Velodromeu, a ako se sve bude odvijalo po planu te budu li obje momčadi pri vrhu tablice, eto prilike za novu tučnjavu predstavnika sjevera i juga, desnice i ljevice.

Osobna karta

Puno ime: Paris Saint-Germain
Nadimak: PSG
Utemeljen: 1970.
Boje: Plava i crvena
Stadion: Parc des Princes (46.480)
Predsjednik: Charles Villeneuve
Trener: Paul Le Guen

Trofeji:
Dva francuska prvenstva (1986. i 1994.)
Sedam francuskih kupova (1982., 1983., 1993., 1995.,
1998., 2004. i 2006.)
Tri Liga kupa (1995., 1998. i 2008.)
Dva francuska Superkupa (1995. i 1998.)
Jedan Kup kupova (1996.)


Osobna karta

Puno ime: Olympique de Marseille
Nadimak: OM
Utemeljen: 1899.
Boje: bijela i svijetlo plava
Stadion: Stade Velodrome (60.031)
Predsjednik: Pape Diouf
Trener: Eric Gerets

Trofeji:
Osam francuskih prvenstava (1937., 1948., 1971., 1972.,
1989., 1990., 1991. i 1992.)
(plus jedno poništeno 1993.)
Deset francuskih kupova (1924., 1926., 1927., 1935., 1938.,
1943., 1969., 1972., 1976. i 1989.)
Jedna Liga prvaka (1993.)

Jeste li znali?

Prvi je derbi sjevera i juga odigran 1971., a Marseille je bio bolji od Paris SG-a s 4:2. U Marseilleu je tada igrao Joško Skoblar, kasnije izabran za trećeg najboljeg igrača ovog kluba u 20. stoljeću.

© Soccerphile.com

Post a Comment

Previous Post Next Post